Om Hip hop-kulturen

hip-hop-bild

Hiphop kulturen är säkert något du väl känner igen. Du har antagligen läst om det i skolan och märker av det nästan varje dag i vardagen när du hör det på stan, ser en hiphopare eller hör det på radion. Kanske du till och med är en hiphopare. I hiphop kulturen tillhör musik genren hiphop såklart, men även breakdance, graffiti och rappande. Det är dom fyra stora elementen i hiphop.

Hiphop växte fram under 1970-talet och har sina rötter i USA. Det växte snabbt dom 10 första åren och redan på 1980-talet var hiphop en stor del av modern popkultur. Numera kan du hitta hiphop blandade med andra genrer. till ett exempel är soul och hiphop. Att mitt i låten kommer en eller två verser av hiphop, då det är två artister som samspelar och gör låten.

Vokalrim ett kännetecken

Ett stort kännetecken för hiphop är oftast assonans, rim samt allitteration. Rapparen är i flesta fall beroende av ett så kallat beat som oftast en DJ gör och som är skapar i flesta fall av en skivproducent eller musiker. Numera när musiken har funnits såpass länge har man nästan kommit på alla olika beats och takter av olika slag. Det är därför att många av beatsen i hiphop kommer från annan musik som exempelvis funk, jazz och soul. Numera är det vanligare att man bygger upp egna beats med individuella trumsamples. Det finns även låtar som ingen rappade sjunger i utan det att den är intstrumental och man vill åt att visa DJ eller producentens skicklighet. Även i modernare hiphop kan beatet vara blandat med andra ljud.

Breakdance kopplar du säkert ihop med hiphop, vilket du gör helt rätt i. Breakdance är en typ av dans stil som kom till under samma tid som hiphopen. Många hiphopare som rappar kan även dansa riktigt bra breakdance, alternativt ett en rappar och den andra gör breakdance på exempelvis en scen. I breakdance kallas det inte för ”steg” som det gör i andra dans stilar, utan de kallas för moves vilket är stor del i kulturen. Det finns olika typer av breakdance bland annat, toprocks, uprocks, downrocks, powerrocks och freeze. Du som kanske inte är speciellt insatt i hiphop kulturen vet säkert bara om breakdance movset när man snurrar runt på golvet, den typen kallas för powermoves. Det innefattar alla akrobatiska och snurrande rörelserna. Delar när man har både händer och fötter i golvet kallas för downrocks och kan lätt övergå till powerrocks. Toprocks som du läste först är en stående stil som har vissa grunder som finns i dansstilen rocking. Uprocks är nr du gör en slags knöböjande rörelse i sluten av varje takt. Det kan lätt karaktäriseras av imitationer till slagsmål. Till sist men inte minst har vi freeze vilket är en balaserande rörelse som är till för att avsluta ett dansnummer. Man ska alltid vara stillastående och oftast på golvet.

Några kända hiphopare du säkert känner till är Lil Wayne, Snoop Dogg, Eminem, Jay Z och Kanye West. Många av dom som du säkert igen ar en gemensam stil, exempelvis byxor med häng och kedjor.