Graffiti i spelvärlden

250px-lascaux_031Graffiti i en form eller annan har funnits i många tusen år. Känner du till grottorna i Lascaux i sydvästra Frankrike? Här smyckades väggar med målningar redan för nästan 20 000 år sedan! Graffiti idag är ju emellertid mer inriktad mot ”taggningar” av kända, offentliga och/eller populära platser. Det gäller helt enkelt att sätta sitt namn, sin tag, på olika platser för att bli igenkänd och få street cred.

Sedan 1970-talets början har graffiti varit en central del av streetkulturen, tillsammans med bland annat rap och DJ:s. Från början var den rörelse som kombinerade graffitin med andra uttryckssätt, det vill säga hiphop, lite av en underground-rörelse, men numera är den en hel värld i sig själv och dess subgenres följs av miljontals människor världen över. Det är därför inte så konstigt att hiphop, graffiti och rap har tagit sig in även i spelvärlden.

Onlinespel och konsolspel

graffiti-508272_12801Om du är ett fan av graffiti som konstform, och tycker om att spela online eller på din konsol, har du faktiskt ganska många spel att välja mellan. Det är bara att du väljer plattform och sedan börjar utforska utbudet.

Vill du snabbt få en dos av graffitikonst, utan att riskera att råka ut för att bli arresterad, är onlinespelet Graffiti Swat ett mycket bra val. Det här onlinespelet, som du kan köra via Facebook eller via ett program på din dator, är världens första ”graffitisimulator”. Idén är att du först ska välja en bakgrund, till exempel ett tåg eller en tegelvägg. I steg två är det bara att välja och vraka från en generös mängd sprayflaskor, rollers och filtpennor för att skapa ett mästerverk på din virtuella kanvas. När du är klar kan du dela ditt alster på Facebook eller skicka bilden direkt till en lika graffitifrälst vän.

Vill du ha mer action medan du taggar, är Graffiti Time, som är ett plattformsspel i Flash, ett bra val. Du tar rollen som en liten, pixlig hoodieklädd kille som ska tagga så många platser som möjligt på så kort tid som möjligt (utan att bli haffad av polisen!).

Spelar du gärna konsol? Då måste vi tipsa om Marc Ecko’s Getting Up: Contents Under Pressure och Grand Theft Auto: San Andreas. Förstnämnda är kanske den bästa och mest kompletta graffitisimulatorn som har tagits fram. Grunden i spelidén är faktiskt att vi spelare ska tagga så mycket av spelvärlden som möjligt. I Grand Theft Auto: San Andreas är inslaget av graffitimålning lite mindre, men samtidigt har vi en helt enorm värld att tagga. Tagga Hollywood-skylten? Det går utmärkt! Sedan något år tillbaka finns San Andreas även i mobiler och surfplattor, vilket väsentligt förbättrar möjligheterna att få utlopp för lusten att veva med sprayflaskan.

Graffiti även i casinospel

Graffiti och hiphop har även letat sig till världen av hasardspel, och då framför allt till världen av slots. Den här världen är fortfarande något konservativ när det gäller teman – körsbär och citroner är fortfarande heliga – men på senare tid har det dykt upp ett antal slots med graffiti och/eller hiphop som åtminstone en del av temat. Nedan har du fyra exempel på spelautomater att prova på. Det är inte alla spelsajter som erbjuder alla dessa men nya spinit är en av dem.

rage-to-riches-11I Rage to Riches slot, som kommer från en speltillverkare som heter Play’n GO, får vi inte direkt utrusta oss med sprayburkar för att börja tagga till höger och vänster, men vi får göra ett besök i en ruffig del av en stadsbild där väggarna är täckta av tags. Eftersom det är en spelautomat det handlar om är det givetvis spelkortsymboler som Ess, Kung och Dam det handlar om. Symbolerna är designade i en klassisk look med rejält knubbiga linjer.

I Wild Rockets är graffiti-inspirationen kanske inte så explicit tydlig, men huvudpersonerna i spelet verkar inte vara sådana som skulle tveka att tagga närmaste tegelvägg. Ungefär samma känsla får du om du klickar igång Pimped. Den här spelautomaten handlar om hiphop-kulturen när den är som bäst (sämst!) med alla stereotyper som finns. Ett annat spel på samma tema är Loaded. Här är det ännu mer hiphop och bling som gäller.