Breakdance – Ett av fyra element

Breakdance är en speciell dansstil som du säkert vet vad det är. Som många andra danser och utövade rörelser ser breakdance väldigt lätt ut om du kollar på en duktig dansare. Men precis som allt annat måste du träna, träna och lite mer träning. Det kräms otrolig muskelstyrka för att kunna utföra alla kategorier som innefattar breakdance. Dom olika kategorierna är toprocks, uprocks, downrocks, powerrocks samt freezers.

Ett av fyra element inom hip hop

breakd

Breakdance som även är ett av dom fyra elementen som ingår i hiphop kulturen, kom till under 1970-talet men var som populärast 10 år senare. Dom resterande tre elementen inom hiphop kategorin är DJ, rap och graffiti. Dom här elementen utövar världen runt och får mer och mer plats i samhället. Det utvecklas i den takt som dansarnas utveckling sker. Dansar man breakdance kallas man inom den här världen för breakare. Mer specifikt om du är tjej eller kille kallad du för antingen b-boy respektive b-girl. Top 4 i världen som har mest breakare är Sydkorea, USA, Frankrike och Tyskland. Den världskända duon Milli Vanilli som var två av världens bästa breakdansare i starten på hiphopens kultur, kommer från tyskland.

Breakdance är givetvis inte en helt ny påhittad dansstil utan har såklart en blandning från andra dansstilar där man har tagit lite olika steg eller moves. I breakdance kallar man int det för steg utan man kallar det för moves. Hur som helst så kommer breakdance från en hel del olika dansstilar, bland annat rocking samt kampsporter som capoeira. Fortfarande är breakdance en ganska ny dansstil och fortfarande under utveckling, vilket innebär att den fortfarande influeras av andra dansstilar. Sporten breakdance handlar om att uttryka sig själv, sina känslor samt att sätta en personlig prägel.

Namnet, vart kommer det ifrån?

Varför heter det breakdance? Jo, det är som du säkert förstår uppdelar i två, alltså break-dance. Break kommer ifrån breaking som är när DJ:en använder två skivspelare för at yttligare förlänga tum-break:en i dom låtarna som har två exemplar av en och samma skiva. Sedan är dance den engelska betäckningen av dans på svenska. Därav ordet breakdance. Sporten och dansstilen har en tydlig prägel på barn i ungefär 10 år åldern, framför allt bland killar. Dom bär ofta så kallade street kepsar vilket innefattar en keps mer stor, bred och rak skärm.

Olika begrepp för breakdance är jam, battle samt cirkel. Jam är när du utövar breaking. En slags benämning som man använder i den kulturen. Ordet kommer fram musikvärlden, framför allt jazz. Det har en betydelse som är ungefär likadan som att utöva sin konst eller till trick samt att insiperas av andra och ha kul med dom man breakar med. Battle är en slags uppgörelse som är inofficiell mellan två dansare eller två olika gäng som i vanliga fall skickar fram en dansare som representerar gänget. I battlar finns det oftast ingen dommare då det inte är ett krav eller lag. Till sist har vi cirkel som är en benämning oftast uppstår när grupp breakare samlas. Det som uppstår är att en person tar tillfälle och börjar dansa i mitten medan dom andra står runt omkring och betraktar.